## Agenda of 7<sup>th</sup> TAC meeting, 2022

Date: 27-29 September, 2022

Place: MITA NN Hall, B1F of MITA NN Building, Minato-ku, Tokyo Japan

Objectives of 7<sup>th</sup> TAC:

- 1) Presenting the results of the NEA review of the NUMO safety case and general lessons learned
- 2) Review of the NUMO R&D plan
- 3) Special topic: knowledge management and assuring required human resources
- 4) Practicalities of moving forward with site characterisation / selection

	Contents	Speakers	Schedule
Day 1	Block 1 Introduction, goals and programme		9:30-10:30
27 <sup>th</sup> Sept.	overview		
	1.1 Welcome address	S. Kondo (NUMO)	5 min
		T. Sasaki (TAC)	5 min
	1.2 Objectives of TAC meeting (incl. logistics)	T. Fujiyama (NUMO)	15 min
	1.3 Highlights of developments in Japan over the last 3 years	H. Umeki (NUMO)	35 min
	Coffee Break		15 min.
	Block 2 Output of the NEA review		
	2.1 Overview of NEA review procedure and output	T. Fujiyama (NUMO)	10:45-12:00
	Lunch		60 min.
	2.2 Safety case production – lessons learned	S. Nishikawa (NUMO)	13:00-13:30
	2.3 Concept for future safety cases	T. Fujiyama (NUMO)	13:30-14:00
	Coffee Break		15 min
	2.4 Brainstorming – future safety case priorities for NUMO	I. McKinley (TAC) to moderate	14:15-15:45
	Block 3 Ongoing R&D topics of NUMO		
	3.1 Expanding scientific knowledge on Pre-Neogene sediments	H. Yokota (NUMO)	15:45-16:10
	3.2 Development of the repository layout options for the HLW disposal in Japan	T. Ichimura (NUMO)	16:10-16:50
	3.3 Improvement of reliability on long-term performance assessment for vitrified waste	R. Matsubara (NUMO)	16:50-17:15
Day 2 28 <sup>th</sup> Sept.	Block 4 The NUMO R&D plan		
	4.1 Overview of the 5-year R&D Plan	T. Fujiyama (NUMO)	9:00-9:20
	4.2 Geological R&D goals & priorities	H. Saegusa (NUMO)	9:20-9:40
	4.3 Engineering R&D goals & priorities	Y. Kitagawa (NUMO)	9:40-10:00
	Coffee Break		15 min
	4.4 Operational safety R&D goals & priorities	S. Suzuki (NUMO)	10:15-10:35
	4.5 Post-closure safety R&D goals & priorities	K. Fujisaki (NUMO)	10:35-10:55
	4.6 Management tools R&D goals & priorities	S. Nishikawa (NUMO)	10:55-11:15
	4.7 Discussion of completeness	All	11:15-12:00
	Lunch		60 min.
	Block 5 KM and human resources		
	5.1 Status in national programmes	International TAC	13:00-14:00
	Switzerland, France, Sweden, Finland, UK, US	members (10 mins each)	
	5.2 Discussion: key lessons for NUMO	All	14:00-14:45

	Coffee Break		15 min	
	Block 6 Siting practicalities			
	6.1 Status of volunteer sites including communication	K. Kaku (NUMO)	15:00-15:30	
	6.2 Overview of geological data captured in each	H. Hyodo (NUMO)	15:30-16:20	
	6.3 General comments and recommendations	All TAC members	16:20-17:00	
Day 3 29 <sup>th</sup> Sept.	Block 7 TAC closed session and wrap up			
	7.1 TAC closed session	All TAC members	9:00-11:45	
	Lunch		60 min.	
	7.2 Summary of TAC key observations	T. Sasaki and	12:45-13:15	
		I. McKinley (TAC)		
	7.3 Discussion and actions	All	13:15-13:45	
	7.4 Wrap-up admin	T. Fujiyama (NUMO)	13:45-14:00	